top of page

מנגרים עם הנוער במועדון -סדנאות קהילתיות

עודכן: 31 באוג׳ 2021

פרולוג

יום ראשון, 20:37 בערב, הישוב הקהילתי אשחר-

טוב...אז אנחנו מתקלחים וחוזרים כן?

בדיוק הסתיים יום עבודה בן 8 שעות והחבר'ה מסכמים ביניהם איך ממשיכים את הערב. זה אחד הסימנים עבורנו שסדנת הנגרות לנוער הייתה מוצלחת.



על נוער באופן כללי ועל המועדון שלהם

תחושת השייכות לקבוצת השווים תופסת מקום מאוד מרכזי בחייהם של מתבגרים. החברים והחברות הופכים למשפחה שנייה והזמן בו מבלים יחד הולך וגדל.

לא פחות חשוב מהקבוצה עצמה חשוב גם המקום בו הם נפגשים. מועדון הנוער, הקן או הסניף (בכל מקום הוא נקרא אחרת) - המקום הזה הוא מרחב מאוד משמעותי בתהליכי החינוך החברתי.

כששאלנו בנות ובני נוער למה המועדון חשוב להם כל כך, חלקם סיפרו שזה פשוט המקום שלהם. זה המקום שבו הם יכולים להיות עצמם בלי שאף אחד יטיף להם, שם הם יכולים לפגוש חברים שדומים להם. זה המקום שבו מבינים אותם, מקום שבו מנקים את הראש מהלימודים ומהבית. יש כאלה שאפילו העידו שהמועדון היה מקום מפלט שאליו ברחו אחרי מריבה עם ההורים.

אחת הבעיות עם מועדוני הנוער היא שהוא של "כולם". למרות שהחבר'ה מגיעים לשם לעיתים די קרובות ועבור חלקם הוא סוג של בית שני, אף אחד לא ממש שומר על הציוד ויש המון בלאי ותופעות של ונדאליזם.



איך נולד הרעיון לסדנת נגרות ייחודית לנוער?

לפני 8 שנים, לאחר עבודה במסגרות חינוך בלתי פורמאליות שונות- יפעת כרכזת חינוך חברתי בישוב בו גדלה ואמיר כמנהל נגריה בפרויקט "העסק שלנו" שדואג לתעסוקה ועבודה לנוער בסיכון בשעות אחה"צ, התחלנו לגבש רעיון לסדנה קבוצתית לנוער. בתקופה ההיא התלהבנו מכל דבר שבנינו והבנו שברגע שאדם בונה משהו, הערך שיש לו והחיבור שלו לרהיט שבנה בעצמו עולה באופן משמעותי.

אוי למי שיהרוס או יזיק למשהו שבניתי בשתי כפות ידי! אז חשבנו שיהיה נחמד לנסות לאגד קבוצות של בני נוער סביב מטרה משותפת שרק יכולה "להרים להם"- לבנות כמה רהיטים יחד עבור המועדון שלהם.



סדנת נגרות לנוער- בנייה בעץ ועיצוב המועדון

הרעיון הבסיסי של הסדנה הוא פשוט:

יחד עם קבוצת בני נוער אנחנו מעצבים ובונים דברים שימושיים שונים במועדון שלהם. ברגע שהם שותפים לתהליך העבודה וכולם נותנים יד למטרה משותפת, ההשלכות החיוביות על הקבוצה הן אדירות.

מבחינתנו הסדנה באה לשרת את התהליך החינוכי שהחבר'ה עוברים במסגרת החינוך הבלתי פורמאלית-חברתית אליה הם שייכים. אנחנו מתאימים את התכנים והתוצרים עבור כל קבוצה באופן ספציפי ושומרים על קשר עם מדריכי הקבוצה באופן הדוק כי הם גורם מאוד משמעותי בתהליך הזה. יחד איתם אנחנו יכולים לאתר את ה-DNA של הקבוצה, להתחבר אליו ולתת לו ביטוי ישיר בעיצוב המרחב שבו בני הנוער נפגשים.

בפועל, עם כל קבוצה אנחנו עוברים תהליך שונה כי כל קבוצה משתפת פעולה בצורה אחרת. יש כאלה שנהנים מהפן הטכני שבעבודה, יש שנהנים מהחברותא ויש כאלה שממש מתמסרים לתהליך ואז...יחד אנחנו עפים גבוה גבוה.




במסגרת הסדנה החבר'ה נחשפים לעבודה בטכניקות שונות, כל אחת/ד יכול להתחבר למשימה אחרת שמסקרנת אותו וללמוד לעבוד עם כלים מגוונים. אנחנו מאפשרים להם להבין שהם יכולים לעשות המון דברים שהם לא רגילים לעשות בעצמם ביומיום דרך עבודה עם הידיים.

הם יוצאים נשכרים גם ברמה האישית וגם ברמת הקבוצה שנשארת עם תוצרים שווים במועדון.



אך יותר מהכל , במהלך הסדנה, כוחה האמיתי של הקבוצה מתגלה. בתהליך אנחנו, כאורחים לרגע, מזהים כמעט באופן מיידי את החוזקות והחולשות של הקבוצה בכל מה שקשור לשיתוף פעולה ועבודה בצוות.

יום העבודה הוא מטורף ומאוד אינטנסיבי. בתיאום עם רכז.ת הנוער אנחנו מזמינים את הקהילה שעוטפת אותם לקחת חלק. הורים חיוביים, שכנים וחברים יכולים להצטרף לעבודה או לתת מעטפת בדמות פינוקים, נישנושים וארוחות. אחת המטרות היא לנסות לגרום לכמה שיותר חבר'ה להישאר לאורך כל יום העבודה כדי שהאפקט של הסדנה יהיה עמוק יותר. בגלל שאנחנו לא רוצים שיברחו הביתה לאכול, אנחנו אוכלים יחד, במועדון, במהלך העבודה. זה סופר כיף.

המבוגרים שמגיעים זוכים לראות את בני ובנות הנוער מתגייסים למען מטרה משותפת וזה תמיד מרגש. יש שמגיעים להציץ, יש שבאים לתת יד ויש שבאים לתת את הנשמה לילדים האלה כי הם מבינים שזה חשוב ויחזור לקהילה בחזרה.

בעידן הנוכחי המשמעות של קשרים חזקים בתוך הקהילה הופכים חשובים יותר ויותר.

מעבר לזה למדנו שהנוער הוא הראי של הקהילה!

הם משקפים באופן ברור את הערכים שהם יונקים מבית מעצם ההוויה שלהם. היחס שלהם אחד לשני, גם אם הם לא חברים קרובים. עזרה הדדית וקבלת האחר למשל, באים לידי ביטוי באופן מיידי כשעובדים יחד בצורה אינטנסיבית.




מעצבים את *הבוגרת / נגרות קהילתית

*המושג "בוגרת" שמגיע מתנועות הנוער מתייחס לנערים ונערות בשכבות ט'-יב'.

בהתחלה קראנו לסדנה הזו "מעצבים את הבוגרת", אח"כ נגרות קהילתית. שני השמות הולמים ועד כה לא הצלחנו להתחייב לאחד באופן מוחלט. בסדנה הזו ה"עיצוב" מקבל משמעות כפולה: אנחנו עוסקים בעיצוב החלל, אך לב ליבו של הפרויקט הוא הנוער ותהליך ה"עיצוב" שהם עוברים בדרך להיות אנשים בוגרים.

במיוחד בתקופות מורכבות כמו זו שעוברת על כולנו, שבה אחת האוכלוסיות שהכי נפגעות מההשלכות שלה היא הנוער שלנו, מועדון הנוער והחינוך חברתי- בלתי פורמאלי צריכים להיות במרכז. הם אשכרה יכולים לשנות את החיים שלהם.

בחזרה לאשחר, אקסטרים מייק אובר

כשהגינו את הרעיון לסדנה חלמנו על רכזי חינוך שנותנים את הנשמה כדי למצות את הפוטנציאל שלה עבור הקבוצה. פינטזו על קבוצות עם אור בעיניים שרק מחכות להזדמנות לעבוד יחד למען מטרה משותפת שתחזק אותם, רצינו שחברי הקהילה יבואו לתת יד, יתמכו, יאמינו ויתגאו בנוער.

הסדנה באשחר הייתה ממש התגשמות החלום.

כשחברי ועד ההנהלה מגיעים כדי להציץ איך מתהווה פרויקט בתקציב גדול שהם עצמם אישרו ונסחפים לתוך העבודה, כשהילדים אומרים וואו- איזה כיף שעבדתי עם מברגות זה ממש דבר שאני יכול ליהנות ממנו בחיים גם כשאגדל, כששכנה שאנחנו מכירים נכנסת רק לרגע ואומרת וואו, איזה אנרגיות מטורפות יש באוויר, כשקבוצה של 20 חבר'ה עובדת 11 שעות ברצף ולכולם יש אור בעיינים בכל רגע נתון אלו סימנים שהסדנה הזו נגעה בדיוק בלב החזון שלנו.



הרבה מעבר לרעיון טוב צריך שותפים טובים שידעו לקחת חלק – מנהיגים קהילתיים שימנפו את ההזדמנות שמזמנת סדנה קבוצתית. הם יעודדו את המשתתפים ליצירה חיובית משותפת, יבררו איפה כולם כדי שאף אחד לא יתפספס ובזמן הסדנה יעזרו לנו לאסוף את החבר'ה שלא הצליחו להתניע או יצאו לרגע מהלופ. כאלו הם האשחרניקים.

כשנפגשנו עם הקבוצה בפעם הראשונה לא האמנו שמועדון הנוער היה מוזנח כל כך, זה לא תאם בכלל את רוח הקהילה. 11 שעות אח"כ כל היחס של החבר'ה אל המועדון שלהם השתנה ומאז שומרים על הסדר והנקיון בקנאות.


אגב, אם מתחשק לכם לקרוא מה כתבנו לחבר'ה באשחר אחרי היום העבודה המשותף ולראות עוד קצת תמונות מהסדנה המדהימה ההיא אתם מוזמנים להציץ בפוסט הזה.

והנה צילום מסך של הודעה שקיבלנו מדניאל, הרכז המעולה שלהם כמה חודשים אחרי שהסדנה התקיימה.

מרגש לדעת שהתהליך היה מוצלח והם ממשיכים ליהנות מהפירות זמן רב אחרי שהסדנה נגמרה.


סיכום ומבט אל הקיץ הקרוב

שניה אחרי שמסיימים להעביר מגב (ידעתם שקוראים לזה לגבגב?) והפרויקט מסתיים יש שקט כזה לכמה שניות ופתאום החלל מתמלא בחיוכים. זה רגע קדוש של חיבור אמיתי בין אדם לאדם ובין אדם למקום שהוא שידרג. אנחנו מכורים לתחושה הזו ויותר מכך, אנחנו הכי נהנים לעשות זאת עם אנשים טובים שהכרנו רק כשהפרויקט התחיל.


הקיץ בפתח והוא מזמן הרבה אתגרים לבני הנוער. כל רכז חינוך יודע שזה ה"מאני טיים" לתפוס את החבר'ה. במקום שישתעממו ויחפשו תירוצים לשוטט ברחובות, לשתות אלכוהול ולזרוע הרס צריך לעניין ולהנהיג אותם, ליצור לב פועם של עשייה חיובית שתמשוך אותם לתוך המועדון.


אנחנו כאן כדי ליצור יחד איתכם את החיבור למרחב הזה. לבנות ולעצב איתם ועבורם בית שני שיהווה בסיס לחיזוק הקבוצה.

דברו איתנו! נשמח לחשוב יחד איתכם ולהציע רעיונות לתוצרים שהכי יתאימו לצרכים שלכם ולבנות תהליך מותאם לקבוצה שלכם.


מעצבים את הבוגרת / נגרות קהילתית- היא סדנה מתאימה לבני נוער וגם לקבוצות עובדים שרוצים לחזק את הזיקה שלהם למקום העבודה. מוזמנים להרים טלפון ולספר על הקבוצה שלכם, משם נוכל ליצור סדנה שתפורה בדיוק לצרכים שלכם ושל החבר'ה.

מוזמנים.ות לשלוח לנו ווצאפ או להתקשר: 0523721212 | 0544272792

 

בהזמנות זו אנחנו רוצים לומר תודה לכל רכזות ורכזי החינוך החברתי באשר הם, שעושים לילות כימים למען הנוער הישראלי, עם כל האהבה שבעולם. אנחנו יודעים שהעבודה הזו לא פשוטה ושוחקת ואנחנו רוצים לשלוח לכם מסרים של עידוד: אל תתייאשו , זה שווה את זה! המשיכו לתת את הנשמה לנוער שלנו, זו הדרך הכי טובה לגדל פה דור שיוביל את החברה הישראלית לימים טובים יותר.

יפעת ואמיר.

 
 
 

Kommentare


bottom of page